De Rotterdam

Agenda

20 maart - 17 april: Expositie 'De zon als kunstwerk'

Fotografie van de zon 

Kunstenares Els Botman exposeert haar ‘Sun Project’ van 20 maart t/m 17 april 2015 in De Rotterdam ter ere van het door de Verenigde Naties en UNESCO uitgeroepen ‘Internationaal Jaar van het licht 2015’. Els Botman is de eerste Nederlandse fotograaf die haar camera op de zon richtte. De expositie, die voor het eerst vertoond werd tijdens de kunstbeurs ST-ART in Straatsburg, bestaat uit kleurrijke fotobeelden en video om mensen te verbinden met de energie en kracht van de zon. Wetenschapshistoricus Huib Zuidervaart van het Huygens Instituut van Nederlandse Geschiedenis, opent op 20 maart om 11.00 uur de expositie en Els Botman geeft een rondleiding aan de bezoekers.
Toegang is gratis en dagelijks mogelijk tussen 08:00 en 20:00 u. 

20 maart zonsverduistering en begin van de Lente

Op de dag van opening van de exposite is er, om 9.30 uur, een gedeeltelijke zonsverduidstering van 84% in Nederland te zien. Daarnaast is 20 maart de officiële datum voor de start van de lente.

‘Black box’ voor de zon

De expositie bestaat uit foto’s in verschillende formaten en een video die in een ‘black box’ geprojecteerd wordt en het rijke kleurenspectrum van de zon toont. Dit stelt bezoekers in staat om de stralende werking van de zon te ervaren. “Ik ben geïntrigeerd geraakt door de zon toen ik in Bolivia op 4000 meter in het Andesgebergte woonde. Ik kon de zon bijna kussen. In plaats van het licht als instrument te gebruiken voor mijn fotografie, besloot ik als experiment het licht als object van mijn beelden te maken. Toen ik de eerste serie van mijn zonnebeelden uitprintte, was ik totaal verwonderd hoe de straling van de zon op papier doorwerkt. Veel mensen ervaren de zonnebeelden als een vorm van lichttherapie!”

Over Els Botman

Els Botman (1973) is beeldend kunstenaar. Zij studeerde onder meer viool aan het Sweelinck Conservatorium, Cultuur en Communicatie aan de VU en fotografie aan de Foto Academie in Amsterdam. In haar kunst staan levensbrengende energieën centraal, eerder bomen nu de zon. Het ‘Sun Project’ werd voor het eerst vertoond in Straatsburg, Frankrijk tijdens het EuropArtVision festival van de kunstbeurs ST-ART, waarvoor Botman geselecteerd was. www.elsbotman.nl