De Rotterdam

News

Welkom Nidera
02 nov 2015
Imposant Atrium
11 jun 2013
Over de helft...
27 mrt 2012

Natuursteen uit Turkije tbv wandbekleding Atrium & Rotterdam Square

In Rotterdam Square, de centrale hal op de begane grond, en het Atrium, wordt momenteel de wandbekleding geplaatst. Hiervoor wordt een natuursteen gebruikt, Travertin, die speciaal in Turkije door de architect is geselecteerd.  
 
Kees van Casteren, projectarchitect van OMA: "Op de begane grond hadden wij voor de kernwanden een kalksteen met een onregelmatige textuur in gedachten die in combinatie met een messing wandafwerking in de liftlobby’s een mooi contrast zou vormen met een donkere egale natuursteen op de vloer. De steen op de vloer is uiteindelijk een basalt uit China. 

Voor de steen die wij als wandafwerking in gedachten hadden bleek Turkije als land van herkomst het meest kansrijk. In onze zoektocht hebben we mooie monsters van Silver Travertine gevonden welke afkomstig bleken te zijn van een groeve in de buurt van Afyon (ten zuidwesten van Ankara).

Om er zeker van te zijn dat we precies de juiste steen zouden krijgen, ben ik met mijn collega Ellen van Loon, architect van De Rotterdam en partner bij OMA, in juli afgereisd naar de groeve en daar hebben we een exacte locatie aangewezen met de mooiste kleur en textuur. Precies daar komt dus de selectie voor De Rotterdam vandaan. De steen is tegen het leger in gezaagd waardoor een gestreept uiterlijk ontstaat (zagen met het leger mee levert een gewolkt uiterlijk).
Zowel voor de wanden als de vloer is de natuursteen als bewerking gezoet. Dit zorgt voor een matte uitstaling van de wanden en een matglans van de vloertegels.

Travertin is een geliefd materiaal bij OMA en al in verschillende variaties en herkomst toegepast in projecten. Het heeft een erg mooie en tijdloze uitstraling en een levendigheid die wat mij betreft veel natuursteen soorten missen." 

De Travertin wandafwerking komt voor in Rotterdam Square, het Atrium tot de 6e verdieping en de lobby ruimtes aan de straatkant.